16 oktober, 2014

Hemmagjord Granola

Jag har recept på en fantastisk mag medicin. En Musli eller snarare en Granola.
Skillnaden mellan musli och granola är att granolan är rostad i honung olja och vatten medans muslin bara är en blandning.
Jag fick receptet för ca 10 år sedan av en granne jag hade då. 
Sen dess har både jag och min mamma ätit den flitigt.
Det var nu ett tag sen jag gjorde den men med graviditeten fungerar ju magen ibland lite sådär.
Härom kvällen när jag gjorde den tog det en timme sen satte magen igång och sen har jag känt mig lättare sen dess.
Receptet kan tolkas och modifieras efter personligt behov men grunden är den samma.
Jag väljer bort nötterna eftersom jag har en sambo som är dödligt allergisk. Ibland väljer jag även att smaksätta vätskeblandningen med lite kanel. Har jag russin hemma kan även det vara gott att blanda i efter rostningen, så dom inte bränns. Jag äter den med mjölk vilket fungerar bra eftersom den är härligt krispig efter rostningen. Men den är även jätte god till fil eller yoghurt.


En stor sats


4 dl rågflingor
5 dl havregryn
2 dl boveteflingor
50 g valnötter
50 g mandel
50 g hasselnötter
2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl krusakli (vid önskemål)
1 dl havrekli (vid önskemål)

1/2 dl honung / råsocker
3 msk rapsolja
2,5 dl vatten

Blanda dom torra ingredienserna och vätskans var för sig innan du blandar samman allt i en bunke. 
Bred ut granolan i ett lagom tjockt lager på en smord plåt.
30 minuter i 200 grader.
Rör om var 10:e minut tills den inte längre är fuktig.
Låt svalna och låt magen börja jobba!



2 kommentarer:

Cissi sa...

Jag gör med hemmagjord musli. Skulle aldrig få för mej att äta färdig musli från affärerna längre. ;)
// Cissi

Nordis sa...

Nä de tär vansinnigt enkelt, och förmodligen betydligt nyttigare:P folk borde testa mer hemmagjort :)