28 december, 2015

Snökakor & Rockyroad


Snökakor 

Ca 20 st
100 g mörk choklad
60 g smör
1 ½ dl farinsocker
½ tsk vaniljsocker
½ tsk mald kardemumma 
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 ägg
¼ dl mjölk
Garnering strösocker, florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad. Låt den svalna något.
2. Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning.
3. Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål.
4. Rör i mjölet och mjölken. Degen ska vara lätt kladdig.
5. Forma degen till en rulle, plasta in den och låt den vila i kylen några timmar.
6. Sätt ugnen på 175 grader.
7. Forma bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker.
8. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 14 min tills ytan krackelerar.
-recept från tidningen Hembakat



Snökakor 
Mått är svårt då jag bara höftar utifrån hur det ser ut.
Använder ca 300- 400 g mörk blockchoklad
Mini marschmallows
Dumle kola
Valfri torkad frukt eller nötter ex pistage är en favorit för mig

Smält chokladen i vattenbad, hacka dumlen i små bitar, blanda samman tills du fått rätt mängd av varje. Ta hellre för lite i början speciellt av marchmallowsen för du vill behålla en del choklad mellan ingredienserna.
Bred ut över bakplåtspapper och låt stela innan du skär den i munvängliga bitar.

Inga kommentarer: