Pepparkakstryfflar
Jag har några julrecept som jag gjort en gång och får stående förfrågningar på av sambon här hemma varje jul. Pepparkakstryfflar är otroligt enkelt att göra men otroligt gott. Den beska kakaon som först kommer och tryffeln som sen smälter i munnen.
Jag använde Alpros "Airy & Creamy".
Jag har aldrig gjort den på helt mjölkfri grädde innan så årets julbak blev första gången. Jag va osäker på om den gick att värma som vanlig grädde så jag ville testa.
Som vispgrädde är den helt fantastisk och fungerar precis som vanlig grädde, till och med godare. Dock något sötare så man behöver i min mening inte sockra den innan.
Som med dom flesta mjölkfria produkter jag använder har vi märkt att vi oftast behöver krydda mer för att smaken ska slå igenom. Så även här drog jag på lite extra på kryddningen mot det som stod i receptet.
Ca 20 st
250 g mörk choklad
1 dl Alpro grädde
1 tsk pepparkakskryddor
1 tsk honung
1 tsk smör, rumsvarmt (använder Milda Culinesse som är helt mjölkfritt)
1/2 - 1 dl kakao (att doppa i)
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Ju finare den är hackad ju lättare smälter den av den varma blandningen.
Koka upp grädde, pepparkakskryddor och honung.
Häll den varma blandningen över chokladen. Rör ner smöret och rör till en slät smet.
Jag märkte att blandningen inte blev lika varm och smälte chokladen som vanlig grädde och valde därför att blanda allt lite snabbt över vattenbad för bästa resultat.
Häll upp smeten i en folieform eller valfri form du täcker med folie (ca 14 x 20 cm enligt recept) och låt svalna. Låt stå i kylen över natten.
Lossa tryffeln ur formen och skär i kuber. Sikta kakao över en tallrik och vänd bitarna i kakaon.
Orginalrecept från tidningen hembakat 2010
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar